Установка дверей своїми руками

Міжкімнатні та вхідні двері – невід'ємний атрибут внутрішнього інтер'єру. Виробники та продавці, пропонуючи до придбання дверне полотно, формують готові до встановлення комплекти та можливість самостійно підібрати фурнітуру, кріплення, добори та укоси. Найпростіший варіант – замовлення з монтажем, але можна встановити двері своїми руками. Розберемо, що потрібно для самостійного проведення робіт, коли можна встановити дверну коробку і полотно, які моделі підходять для професіоналів.

Зміст:

Матеріали та інструменти

Типи дверей

Для власників житла без навичок кваліфікованого тесляра найпростішими для самостійної установки будуть звичні двері. Серед покупців цей тип залишається найбільш популярним варіантом.

Також популярні більш просунуті рішення, що дозволяють оформити дверний блок з максимальною функціональністю та естетикою:

Якщо ви вирішили встановити вхідні двері своїми руками, пам'ятайте, що доведеться враховувати такі фактори як утеплення, стійкість до злому, вандалізму, шумоізоляція. Якщо до міжкімнатних дверей менше вимог щодо забезпечення безпеки, вулична вимагатиме найсерйознішої підготовки та майстерності.

Комплектація для самостійного встановлення дверей

Якщо мати справу зі стандартним дверним полотном, ширина варіюватиметься від 60 см до 90 см. Ширші двері виготовляються на замовлення. Перед придбанням необхідно заміряти отвір. Параметри полотна мають бути:

Мірити отвір потрібно з дверною коробкою. Зазори залишають для монтажної піни. Крім того, якщо стіни і підлога нерівні, є значні перепади, можуть знадобитися добори, які не входять до комплектації дверного блоку.

Оптимальний варіант для встановлення дверей своїми руками – повністю укомплектований дверний блок із кріпленнями та фурнітурою. Також доступні:

Останній варіант вимагатиме уважно поставитися до вибору кожної деталі, щоб комплектуючі доповнювали одна одну.

Коли встановлювати дверну коробку та полотно

Якщо потрібно демонтаж старої коробки, краще проводити всі маніпуляції на початковому етапі ремонту. Оптимальний варіант встановлення дверей – після завершення оздоблювальних робіт. Якщо зможете акуратно провести установку поріжка, укосів, то навіть двері можна навісити, не чекаючи закінчення ремонту в приміщенні. В іншому випадку рекомендують спочатку змонтувати короб, а вже після завершення оздоблювальних робіт встановити полотно дверей. Намагайтеся не проводити установку у дні з підвищеною вологістю повітря. Деревина має властивість розбухати. Результатом можуть стати несподівано великі зазори, як тільки рівень вологості повернеться до норми.

Порядок роботи

Підготуйте вільне місце на підлозі, щоб укласти дверне полотно і, вільно переміщаючись працювати з дверима і коробом. Мінімум – 2х3 метри. В ідеалі заручитися підтримкою помічника, так буде зручніше і простіше.

Добори, лиштви, планки – відносяться до категорії «погонаж». За потреби їх можна докупити окремо. Якщо є перепади висоти між стінами та підлогою, деталі погонажу потрібно буде підганяти із реальних параметрів дверного отвору.

Дверний короб

Для складання дверної коробки, необхідно привести складові у відповідність до параметрів дверного полотна. Деталі спочатку роблять із запасом. Відміряючи довжину бічних стійок і верхньої поперечини, пам'ятайте, що також необхідно залишити вільну відстань - між дверним полотном, конструкцією короба і покриттям для підлоги по 3 мм. Використовуйте шматочки гофрокартону для зручності при розмітці.

Зробіть розмітку для подальшого встановлення петель, відміряйте по 200 мм, відступивши від верхнього та нижнього краю полотна.

Обріжте по раніше зробленій розмітці деталі вертикальних стійок та притолока. На верхньому притолоці зробіть технічні вирізи, щоб щільно з'єднати її з бічними брусами. Деталі коробки з'єднуйте шурупами, попередньо висвердливши отвори. Це потрібно, щоб запобігти появі тріщин у деревині.

Полотно та петлі

Визначте розміщення петель та дверної ручки. Є двері з ідентичним оздобленням по обидва боки. Також можуть бути варіанти, коли є зовнішня та внутрішня сторона – наприклад, моделі зі скляними та декоративними вставками. Якщо в полотні вже виконані отвори для встановлення дверного замка та ручок, накладіть та закріпіть петлі. Або підготуйте попередньо заглиблення в полотні. Петлі акуратно закріпіть шурупами. Замок поставте, дотримуючись інструкції виробника.

Встановлюємо дверну коробку

Вертикальну установку та попередню фіксацію конструкції дверної коробки в отворі регулюють за допомогою дерев'яних клинів. 6-8 штук необхідно випиляти із залишків дошки. Закріпивши каркас на підлозі, встановіть вертикально і розмістіть всередині отвору. Орієнтуйтесь на вертикалі стіни. Щоб зафіксувати конструкцію, над бічними брусами притолоки встановіть клини в зазори щілин, що залишилися. За допомогою будівельного рівня переконайтеся, що конструкція стоїть рівно. Перекіс надалі призведе до деформації та проблем з функціональністю дверного полотна.

На бічних елементах, з відступом від верхнього та нижнього краю по 15 см, робите 2 отвори у дереві. За допомогою перфоратора необхідно крізь виконані отвори просвердлити стіну для фіксації короба за допомогою дюбель-цвяхів. За допомогою шурупів відрегулюйте параметри (потрібно закручувати або викручувати кріпильні елементи). Відстань між бічними елементами має бути ідентичною. З допомогою рулетки переконайтеся, що зробили правильно.

Навішуємо полотно дверей, регулюємо висоту.

Цей етап зручніше проводити із помічниками. Завдання: орієнтуючись на раніше зроблені мітки для петель, потрібно встановити полотно дверей усередину короба. За допомогою шурупів петлі фіксуються до короба. Двері зачиняються, після чого контролюєте її знаходження щодо площини коробки і однаковий розмір зазорів. Коригувати положення коробки необхідно за допомогою установки клинів. Зазор, що залишається між дверною коробкою та стіною, необхідно обережно заповнити пінополіуретановим герметиком з малим розширенням (монтажною піною). Мітка про цю характеристику є на балонах усіх виробників. Щоб склад у процесі розширення не призвів до деформацій короба, його заливають інтервально, порціями:

Дочекайтеся повного висихання засобу. Малярним ножем зріжте надлишки.

Погонаж: добори та наличники

Часто глибина стандартної дверної коробки менша за товщину стін. Коригувати невідповідність дозволяють добори. Першим фіксується добір на притолоку, а після – вертикальні. Добірний брус входить у конструкцію коробки приблизно на 1 см. Добір повинен розташовуватися строго перпендикулярно до дверної коробки. Перед фіксацією на коробі добір необхідно обрізати відповідно до потрібних розмірів, оскільки додаткові елементи виготовляються із запасом за довжиною та шириною.

Додаткові елементи кріпляться за допомогою монтажного клею. Додатково до місця між добором і стіною малими порціями додатково додається монтажна піна. Кошти мають повністю висохнути. Лиштва обрізається до потрібної довжини і вставляється в пази на дверному коробі у випадку телескопічних або фіксується фінішними цвяхами, якщо використовуєте звичайний варіант.

Останніми закріплюються дверні ручки.

Критерії правильно встановленого дверного полотна

Залишилося з'ясувати, чи вийшов потрібний результат:

Якщо проблем не виникло – ви впоралися із поставленим завданням. Встановити двері своїми руками цілком можливо за наявності інструментів та уважності до інструкцій. Більш складні конфігурації – купе, потужні подвійні, розсувні, «книжка» або приховані – вимагають більш високої навички. Якщо не впевнені, варто звернутися до професійних теслярів, оскільки не грамотная установка коробки може призвести до деформації і полотно просяде - не закриватиметься або дряпатиме підлогу.

Такі проблеми можуть виникнути через деякий час після встановлення. Справа може бути у фурнітурі або усадці стін, якщо будинок нещодавно відбудований і процеси в конструкції не завершені. Придбати все для ремонту та заміни фурнітури можна в онлайн-режимі.

15.05.2024
Автор: Антон Коваленко
Залиште нам повідомлення

Як ми можемо Вам допомогти?

Заповніть поля
Дякую! Ваш лист відправлений