Чому потіють вікна?

Після встановлення металопластикових вікон багато хто відзначає таку неприємну ситуацію, як запотівання скла. Найчастіше це відбувається в осінньо-зимовий період. На поверхні вікон випадає конденсат у вигляді крапель вологи. Чому відбувається подібне і як із цим боротися, про це розповідають фахівці компанії Віконт.

Сучасні металопластикові вікна роблять приміщення герметичним. Вони виключають попадання зовнішнього повітря через щілини між віконним отвором та рамою. За рахунок цього покращуються параметри звуко- та теплоізоляції. Однак зростають вимоги до системи вентиляції.

При недостатньому повітрообміні повітря в приміщенні стає спертою, перенасиченою вологою. При контакті з прохолодними поверхнями (склом) надлишок водяної пари випадає у вигляді конденсату.

Для чого потрібно провітрювання?

Вирішити проблему «плачених» вікон просто – необхідно виконувати провітрювання. В іншому випадку в повітряному середовищі, перенасиченому вологою, різко активізується зростання патогенної мікрофлори, може розвинутись грибок. Якщо не налагодити мікроклімат, то домочадці будуть:

У кожному будинку передбачена припливно-витяжна вентиляція. Її призначення – відводити назовні відпрацьоване повітря та сприяти нагнітання свіжого. Необхідно стежити, щоб усі елементи вентиляційної системи працювали коректно. Для цього потрібно усувати засмічення у вентканалах та проводити техобслуговування. Але навіть якщо система вентиляції працює без збоїв, провітрювання все одно треба робити. Воно призначене для:

Чому небезпечно перебувати в непровітрюваному приміщенні?

Дихання – важливий фізіологічний процес, що забезпечує життєдіяльність організму. Видихаючи, людина впливає мікрокліматичні параметри повітряного середовища: зростає рівень відносної вологості, збільшується концентрація СО2, зменшується кількість кисню. Згодом перебувати в приміщенні стає некомфортно, виникає головний біль.

Видыхаемое повітря змінює як мікрокліматичні параметри, а й бактеріальний склад довкілля. З кожним видихом збільшується концентрація патогенної мікрофлори. Якщо дихати таким повітрям протягом 5-6 годин при закритих вікнах, різко збільшується ризик захворювань на ГРВІ.

Мікроклімат у приміщенні змінюється не тільки через процес дихання. У повітряному середовищі за відсутності вентиляції та провітрювання накопичуються інші шкідливі речовини:

Як правильно виконувати провітрювання?

Щоб провітрювання було ефективним, необхідно дотримуватись деяких правил:

  1. 1. Провітрювання потрібно виконувати у всіх кімнатах у будинку, включаючи підсобні приміщення (комора, санвузол, вбиральня та ін.). На кухні обов'язково має бути встановлено витяжний пристрій, який усуває запахи, зайву вологу, що утворюються під час готування. Витяжка – не альтернатива вентиляції. Вона використовується одночасно з провітрюванням.
  2. 2. Провітрювання бажано виконувати тричі на день. Відкривайте вікна з ранку після сну, вдень та перед сном. Якщо хтось із домочадців хворіє на респіраторні захворювання, частоту провітрювань збільшують.
  3. 3. Провітрювання необхідно робити цілий рік незалежно від погоди на вулиці. Взимку достатньо відчинити вікно на кілька хвилин. Цього вистачить, щоб наповнити приміщення свіжим повітрям. У спеку провітрюйте приміщення протягом 15-20 хв. або довше з ранку чи пізно увечері.
  4. 4. Не варто думати, що кондиціонер може стати альтернативою провітрюванню. Цей прилад охолоджує повітряне середовище, але не робить повітря свіжим та насиченим киснем.
  5. 5. Не забувайте про дотримання заходів безпеки під час провітрювання. Якщо в будинку є маленькі діти та домашні тварини, не допускайте їхнього наближення до відкритих вікон. Також необхідно забезпечити вікна спеціальними блокаторами, щоб діти не змогли самостійно їх відкрити.
  6. 6. Якщо ваш будинок знаходиться поруч із трасою, провітрюйте приміщення, коли інтенсивність транспортного потоку мінімальна. Обов'язково встановіть москітні сітки, щоб вони затримували великі частинки пилу, пух.
  7. 7. Щоб довше зберегти відчуття свіжого повітря, після провітрювання залишайте вікна в мікропровітрюванні.

Що робити, якщо провітрювання не допомагає?

Якщо ви регулярно проводите провітрювання, система вентиляції у вашому будинку функціонує справно, але вікна продовжують покриватися крапельками вологи, швидше за все, проблема в них самих. Таке спостерігається, якщо встановлені стандартні пластикові вікна однокамерні.

Виправити ситуацію одним провітрюванням не вийде – потрібно замінити склопакети на більш герметичні двох-або трикамерні. Ще одна поширена ситуація – вікна не переведені на зимовий режим. Це можна робити за допомогою віконної фурнітури. У зимовому режимі стулки вікна щільніше прилягають до віконної рами, не допускаючи проникнення холодного повітря зовні.

Іноді проблема запітніння виникає через неправильний монтаж склопакетів. При недбалій роботі майстри могли допустити помилки, в результаті яких між рамою та віконним отвором залишилися погано закріплені отвори. Через них проходить холодне повітря всередину приміщення, охолоджує склопакет, що й веде до випадання конденсату.

Якщо вам потрібна детальна консультація з питань, що стосуються вибору та монтажу металопластикових вікон, звертайтесь до фахівців нашої компанії. Ми пропонуємо якісні склопакети із встановленням у Кривому Розі. Надаємо безкоштовну заводську доставку металопластикових вікон до інших міст України.

 

19.11.2021
Автор: Антон Коваленко
Залиште нам повідомлення

Як ми можемо Вам допомогти?

Заповніть поля
Дякую! Ваш лист відправлений